menu
Search

Gedreven MKB advocaten

 

Nieuwsarchief

WHOA!

Indien u niet bekend bent met de titel “WHOA” dan komt u denk ik niet verder dan de gedachte dat dit een mooie oerkreet is na het finishen van een marathon of een andere buitenaardse prestatie – het uitlopen als ouder van de Avondvierdaagse bijvoorbeeld.

Het betreft echter een juridische afkorting (‘Wet Homolagatie Onderhands Akkoord’) die inhoudt dat er een mogelijkheid bestaat om tegen de wil van sommige crediteuren een onderhands akkoord bij een schuldenregeling te sluiten. Hierover gaat deze bijdrage.

Wat is er aan de hand? Ik leg dat uit langs de lijnen van een recente uitspraak.

Scheepsbouwer IHC verkeert in grote financiële problemen en is op zoek gegaan naar een reddingsoperatie. Deze heeft zij gevonden door een lucratief bedrijfsonderdeel te verkopen en met de opbrengst daarvan de schulden, waaronder diverse vorderingen van hun bankenconsortium, af te lossen. Met het restant kan de liquiditeitspositie van het bedrijf worden versterkt en zijn er mogelijkheden om de markt op te gaan teneinde nieuwe opdrachten (het bouwen van schepen) te verwerven.

Echter, van de 9 aangesloten banken in het consortium zijn er drie niet bereid om met dit plan door te gaan. Zij vinden het niet verstandig dat dat succesvolle bedrijfsonderdeel wordt verkocht. Voorheen kon hierdoor een schuldsanering worden tegengehouden. Dat is nu anders.

De WHOA kent een procedure waarbij weigerachtige crediteuren onder bepaalde omstandigheden kunnen worden gedwongen toch akkoord te moeten gaan met voorstel / reddingsplan. IHC is naar de rechtbank gestapt en heeft gelijk gekregen zodat de niet meewerkende banken toch verplicht zijn om aan de onderhands schuldsanering / dwangakkoord mee te werken. De gedachte achter deze Wet WHOA is dat levensvatbare ondernemingen op die manier niet onnodig failliet gaan. Voor de invoering van deze Wet in 2022 moesten alle crediteuren met zo een schuldenregeling expliciet akkoord gaan.

Ook u als belastingbetaler heeft baat bij deze uitspraak omdat de Overheid voor
€ 181.000.000,00 aan risico’s had uitstaan bij IHC in verband met exportkredieten. De Staat loopt nu minder risico om hier verlies op te lijden.

Paul Gerritse

Specialist financierings- / overname- / saneringsrecht

Voor nadere informatie: gerritse@westpointadvocaten.nl / 06-51502747 / 013-5444545