menu
Search

Gedreven MKB advocaten

 

Nieuwsarchief

Waar is die € 100.000,00 gebleven?

Het verdwenen vermogen, een veel voorkomend probleem in nalatenschappen. Of het nu een huis in Frankrijk, € 100.000,00 of het ouderlijk huis betreft, uit nalatenschappen blijkt vaak een en ander verdwenen te zijn.

Uit onderzoek is gebleken dat financieel misbruik de meest gerapporteerde vorm van ouderenmishandeling is. Ruim 1 op de 20 thuiswonende ouderen van 65 jaar of ouder wordt slachtoffer van ouderenmishandeling. Dit kan gebeuren door mantelzorgers, de behulpzame buurman / buurvrouw of door (een van) de eigen kinderen.

Vooral het financiële misbruik komt na het overlijden pas aan het licht. Ineens blijkt de woning in Frankrijk op naam te staan van een van de kinderen, is de ouderlijke woning verkocht zonder medeweten van de nabestaanden of zijn er toch wel heel erg veel boodschappen en contante betalingen verricht met de bankpas.

Als dit allemaal gebeurd is, en je komt er na het overlijden achter, wat kan je daar dan nog aan doen?

Gelukkig is er wat betreft echt nog veel mogelijk. Het is hierin belangrijk dat er goed onderzoek wordt verricht naar de manier waarop een en ander uit de nalatenschap verdwenen is. Let wel op; dit kan in de meeste gevallen alleen door de erfgenamen (tenzij er een executeur of vereffenaar is) gedaan worden.

Dus, vraag in de hoedanigheid van erfgenaam de bankafschriften op, zoek bij het kadaster uit wat er gebeurd is, ga op zoek naar aktes, andere stukken en administratie! En beter nog, zorg dat je een professional aanwijst om je hierbij te helpen, of om dit van je over te nemen.

Is er geen executeur benoemd, geef een professioneel executeur een volmacht of laat deze benoemen. En heb je beneficiair (dat wil zeggen onder voorbehoud van een boedelbeschrijving) aanvaard, wat je na het lezen van mijn voorgaande blogs natuurlijk altijd doet ;-), laat een vereffenaar aanwijzen door de rechtbank!

Heb je vragen? Neem contact op met Anouck Thirion, professioneel vereffenaar / executeur. 013-8100018 of thirion@baltesadvocatuur.nl