menu
Search

Gedreven MKB advocaten

 

Nieuwsarchief

WERKGEVERS OPLETTEN! Werknemer verzoekt omzetting bepaalde tijd contract in onbepaalde tijd

De Wet flexibel werken bepaalt dat een werknemer aanpassing kan verzoeken van de omvang, arbeidsplaats en werktijd. Een dergelijk verzoek dient schriftelijk gedaan te worden.
Ook kan de werknemer ingevolge art. 2b van die wet verzoeken om “een vorm van arbeid met meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden”. Bij de parlementaire behandeling is hierbij als voorbeeld gegeven een werknemer met een nulurencontract die meer zekerheid wil over het te werken aantal uren/het inkomen. Een dergelijk verzoek dient de werkgever met de werknemer te bespreken; binnen een maand na het verzoek dient de werkgever (met 10 of meer werknemers) schriftelijk en gemotiveerd te beslissen (voor kleinere werkgevers geldt een termijn van 3 maanden). Bij het uitblijven van een reactie wordt de arbeidsovereenkomst conform verzoek van de werknemer aangepast. Is dit ook van toepassing op een verzoek bepaalde tijd om te zetten in onbepaalde tijd?

Volgens de kantonrechter te Roermond is die bepaling inderdaad ook van toepassing op een dergelijk verzoek.
De wet vermeldt dat niet expliciet, maar de wet is de implementatie van een EU-richtlijn. De wet moet daarom richtlijn-conform uitgelegd worden. In de overwegingen in die richtlijn staat onder meer kort gezegd dat wanneer werkgevers de mogelijkheid hebben om arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd aan te bieden dat dan een overgang naar meer zekere vormen van arbeid moet worden gestimuleerd.

In de door die kantonrechter beoordeelde casus had de werkgever het verzoek van de werknemer niet besproken en had daar ook niet gemotiveerd schriftelijk op gereageerd. Wel had de werkgever schriftelijk aangezegd dat het tijdelijk contract niet voortgezet zou worden.
De kantonrechter ging aan deze aanzegging voorbij: in de aanzegging werd niet expliciet gerefereerd aan het verzoek van de werknemer en de aanzegging bevatte geen motivering. Het dienstverband was dus voor onbepaalde tijd voortgezet.

Een werkgever moet dus alert zijn op verzoeken van een tijdelijke werknemer om het dienstverband om te zetten en daar tijdig, schriftelijk en gemotiveerd op reageren.

Voor meer informatie:

Westpoint advocaten | mediators
Mr M.P. Poelman, specialist arbeidsrecht
poelman@westpointadvocaten.nl