menu
Search

Gedreven MKB advocaten

 

Nieuwsarchief

Niet alles komt voor rekening en risico van de werkgever

Het rijbewijs van een chauffeur was verlopen, waarop hij door zijn werkgever geschorst werd. Het loon werd stopgezet. (Arbeidsrecht)

De werknemer vorderde loon. De wet bepaalt dat wanneer er niet gewerkt wordt en de oorzaak daarvan in redelijkheid voor rekening van de werkgever behoort te komen, de werknemer het recht op loon behoudt. De hoge raad heeft op grond daarvan bepaald dat een schorsing of op non actiefstelling een oorzaak is die in redelijkheid voor rekening van de werkgever komt. De werknemer heeft tijdens een schorsing recht op loon. Dus een gewonnen zaak voor de chauffeur?

De uitspraak
Nee. Volgens het gerechtshof in Den Bosch moest de chauffeur ook bereid en in staat zijn de afgesproken werkzaamheden te verrichten en daarvan was geen sprake. Het feit dat de chauffeur geen geldig rijbewijs meer had werd dat gezien als de oorzaak voor het niet werken. En dat lag in de risicosfeer van de werknemer. Het gerechtshof zag ook niet een reden op grond waarvan de werkgever ander werk zou hebben moeten aanbieden. Geen recht op loon.