Steeds minder mensen trouwen. Er zijn allerlei relatievormen: samenwonen, latrelaties, samengestelde gezinnen. Maar wat gebeurt er als een van de partners overlijdt? Zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft de achterblijvende partner geen recht op de erfenis. Dit kan dramatische gevolgen hebben.
Ze waren al vijftien jaar samen. Ze deelden een huis, een leven en een diepe liefde, maar zonder testament. Toen hij plotseling overleed, erfde zij niets. Alles ging naar zijn broer, die haar geen tijd gaf een nieuwe woonplek te vinden. Binnen enkele maanden moest ze hun huis verlaten.
Vergelijkbare situaties komen vaak voor:
De Nederlandse wet erkent geen samenwonende partners als erfgenamen, tenzij er een huwelijk of geregistreerd partnerschap is. Dit betekent:
✔️ De gezamenlijke woning kan (deels) naar erfgenamen gaan, zelfs als je er samenwoonde.
✔️ Spaargeld, beleggingen en waardevolle spullen vallen buiten je rechten.
✔️ Zelfs persoonlijke spullen, zoals kleding of fotoalbums, kunnen worden opgeëist door erfgenamen.
Veel mensen denken dat een samenlevingscontract voldoende is, maar zonder testament heeft een achterblijvende partner geen erfdeel.
Wil je niet trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Wil je wel dat jouw partner jouw bezittingen erft? Dan moet je actie ondernemen:
Een testament is de enige manier om ervoor te zorgen dat jouw partner erfgenaam wordt. Een testament hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Leg goed uit wat je wensen zijn en laat je goed adviseren.
Een samenlevingscontract kan enkele zaken regelen, zoals gezamenlijke bezittingen. Een verblijvingsbeding kan een uitkomst bieden. Let op: dit is echter geen vervanging voor een testament, wel een aanvulling op.
Liefde is een keuze, maar erven niet. Wil je zekerheid voor je partner? Neem dan contact op met een professioneel executeur of een notaris en regel je testament en/of samenlevingscontract. Het kost weinig moeite, maar kan een wereld van verschil maken.
Anouck Thirion LLB
Jurist / Executeur