menu
Search

Gedreven MKB advocaten

 

Nieuwsarchief

Kinderombudsman roept advocatuur op kindvriendelijk te werken

De Kinderombudsman wil dat familiezaken waarbij kinderen zijn betrokken alleen mogen worden behandeld door gespecialiseerde advocaten die een kindvriendelijke werkwijze hanteren. Zo’n advocaat moet ervoor zorgen dat het kind gezien en gehoord wordt en dat ouders de belangen van hun kinderen niet uit het oog verliezen. De Kinderombudsman roept in zijn rapport “Verkenning naar de kindvriendelijke advocatuur”  advocaten op om altijd een kindvriendelijke werkwijze te hanteren.

Kinderombudsman Marc Dullaert: “Een kindvriendelijke werkwijze moet de norm zijn voor alle advocaten. Mijn overtuiging is dat kinderen die met een echtscheiding te maken krijgen hierdoor beter worden beschermd.”

Steeds meer kinderen krijgen te maken met de scheiding van hun ouders. Jaarlijks gaat het om circa 70.000 kinderen. Ook het aantal vechtscheidingen stijgt aanzienlijk. 20% van de scheidingen kan gekarakteriseerd worden als een vechtscheiding, zo blijkt uit onderzoek van TNS NIPO.

De (gespecialiseerde) advocaat vervult als vertrouwenspersoon van de ouder een sleutelrol bij de zoektocht naar een oplossing voor botsende belangen. Dat betekent dat een advocaat ook altijd de belangen van kinderen in acht moet nemen. Dit vraagt van de advocaat niet alleen juridische inhoudelijke kennis, maar ook onderhandelingsvaardigheden en inzicht in emotionele processen om de kinderen en hun ouders door het scheidingsproces heen te loodsen. Vanuit het belang van het kind bezien, is een goede afspraak tussen de ouders bijna altijd beter dan een beslissing door een rechter.