menu
Search

Gedreven MKB advocaten

 

Nieuwsarchief

Initiatiefwetsvoorstel: ongehuwde vaders en duomoeders ook automatisch gezag over kind

D66 en VVD willen dat ongetrouwde vaders en duomoeders automatisch ook het ouderlijk gezag over hun kind krijgen op het moment dat zij hun kind erkend hebben. Zij hebben op 15 november 2016 een initiatiefwetsvoorstel ingediend.

Is een man getrouwd of heeft hij een geregistreerd partnerschap met de moeder van het kind? Dan is hij automatisch (wettelijk) de vader en heeft hij het gezag over het kind. In andere gevallen kan hij het kind, met toestemming van de moeder, erkennen.

Ouderlijk gezag
Door de erkenning heeft de vader nog geen ouderlijk gezag over het kind. De ouders kunnen samen bij de rechtbank het gezag aanvragen. Dat kan via het digitaal loket van Rechtspraak.nl. Ook duomoeders kunnen een kind erkennen en het gezag aanvragen.

Volgens mede-initiatiefneemster Vera Bergkamp (D66) zijn veel ouders onvoldoende op de hoogte van de regels: “Komt de moeder bijvoorbeeld te overlijden voordat het gezag geregeld is of gaan de partners onverhoopt uit elkaar, dan ontstaan er vaak juridische problemen. Vaders en duomoeders moeten daarom vanaf het begin af aan, getrouwd of ongetrouwd, meteen dezelfde rechten hebben als de moeder”.

Erkenning
Het voorstel, dat het ouderlijk gezag automatisch geregeld is door de erkenning, zorgt voor meer gelijkheid tussen getrouwde en ongetrouwde stellen.

Voor meer informatie:

Mr. Nelleke Boelhouwer
boelhouwer@westpointadvocaten.nl
013 – 544 45 45