menu
Search

Gedreven MKB advocaten

 

Nieuwsarchief

Gelijke rechten voor ongetrouwde vaders

Ouders die niet met elkaar zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, krijgen niet automatisch het gezamenlijk gezag. Zij moeten daarvoor een verzoek laten indienen bij de rechtbank. (Familierecht)

Tweede Kamerlid van D66 Vera Bergkamp wil dat het makkelijker wordt voor ongetrouwde vaders om gezag en erkenning over hun kinderen te krijgen. Daarom is de partij bezig met het opstellen van een initiatiefwetsvoorstel. Op dit moment krijgen enkel getrouwde stellen beiden automatisch het gezag over kinderen die tijdens hun huwelijk worden geboren.

Aangifte en erkenning
Wanneer gehuwde ouders of ouders met een geregistreerd partnerschap een kind krijgen, wordt wanneer zij na de geboorte aangifte doen bij de burgerlijke stand van de gemeente, daar automatisch het gezag aan toegevoegd.

Ongehuwde ouders
Bij ongehuwde ouders moet na de aangifte en erkenning ook nog een apart verzoek bij de rechtbank worden ingediend om voor de ongehuwde partner van de moeder het gezag aan te vragen. Als gezaghebbend ouder mag de vader ook formeel meebeslissen over de verzorging en opvoeding van het kind.

Gezag niet vanzelfsprekend
Bergkamp: “Steeds minder mensen trouwen tegenwoordig. In het verlengde daarvan worden sinds 2012 meer dan de helft van de eerstgeboren kinderen geboren bij een ongetrouwde vader en moeder. Vaders zijn vaak niet op de hoogte van de regels en laten na gezag aan te vragen uit onwetendheid. Dat kan voor grote juridische problemen zorgen na bijvoorbeeld een scheiding. Daarom willen wij dat zij net als getrouwde vaders automatisch gezag krijgen over het kind zodra zij het erkennen. Ons voorstel kan een hoop problemen voorkomen. Het wordt daarnaast ook goedkoper en eenvoudiger voor ongehuwde vaders om gezag te krijgen over hun kinderen.”