Regelmatig komt het voor dat een werkgever gebruik maakt van foto’s van een werknemer, bijvoorbeeld op een website. Indien de werknemer daarvoor toestemming gegeven heeft is daar op zich niets mis mee.
De algemene verordening gegevensbescherming bepaalt dat er een wettelijke grondslag moet zijn voor het gebruik van persoonsgegevens (waar foto’s ook onder vallen). Toestemming is een van die grondslagen (al kun je in arbeidsverhoudingen je afvragen in hoeverre toestemming geheel vrijwillig gegeven wordt).
Met betrekking tot die toestemming geldt dat die ook weer ingetrokken kan worden; een op de website geplaatste foto dient dan weer verwijderd te worden.
Verder is het van belang dat duidelijk is waarvoor toestemming gegeven wordt. Dit laatste speelde in een zaak waarover de kantonrechter in Amsterdam diende te oordelen. De (in Nederland en Duisland actief zijnde) werkgever had de toestemming schriftelijk geregeld voor het gebruik van een foto van een werknemer voor de “bestaande promotiekanalen”. De werknemer had een beloning gekregen van € 150,00 voor een foto shoot.
Maar na een tijdje ging het fout. De foto werd ook levensgroot gebruikt op bestelbusjes die in Nederland en Duisland rondreden. Dat was nieuw. De kantonrechter oordeelde dat de eerder gegeven toestemming hierop geen betrekking had. Dat gebruik was dus onrechtmatig. De werkgever werd veroordeeld tot betaling van een bedrag van € 10.000,00 aan immateriële schadevergoeding.
Mr M.P. Poelman,Specialist arbeidsrecht
poelman@westpointadvocaten.nl