Je hoort het steeds vaker: mensen die een erfenis accepteren en vervolgens zelf in de schulden belanden. Waarom? Omdat ze niet wisten dat je niet alleen bezittingen, maar ook schulden kunt erven!
Denk je: “Mijn ouders hadden alles goed geregeld, dus geen zorgen?” Pas op! Een vergeten lening, een openstaande belastingaanslag of een onverwachte claim kan pas later opduiken. En wat veel mensen niet weten, is dat ook een vordering uit het (voor)overlijden van de andere ouder of een aanspraak op de legitieme portie (van een onterfd kind) een schuld van de nalatenschap is.
Als je een erfenis zuiver aanvaardt, ben je met je eigen geld verantwoordelijk voor alle schulden van de overledene. Dat kan je spaargeld kosten of zelfs je huis! Want op het moment dat jij alle schulden af moet lossen en je hebt daar geen geld voor, dan kan het zomaar zijn dat je je huis moet verkopen. Dat wil je natuurlijk voorkomen.
Daarom adviseer ik iedereen om beneficiair te aanvaarden. Dit betekent dat je de erfenis alleen accepteert als er een positief saldo overblijft. Je bent dan niet persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden.
Aan beneficiair aanvaarden zitten een aantal belangrijke voordelen: je voorkomt dat je met je eigen (spaar)geld of vermogen moet opdraaien voor onbekende schulden. Stel je toch voor dat je je huis moet verkopen omdat een onterfde broer of zus aanspraak maakt op de legitieme portie.
Maar er zijn ook aandachtspunten, zo moet je een officiële wettelijke procedure volgen, wat lastig kan zijn.
Let daarnaast op dat je een erfenis niet onbedoeld zuiver aanvaardt! Dit gebeurt bijvoorbeeld als je geld opneemt van de bankrekening van de overledene of al spullen uit de inboedel verdeelt. In dat geval ben je automatisch aansprakelijk voor alle schulden.
Door beneficiair te aanvaarden kun je deze risico’s voorkomen. Maar wat als je al in deze situatie zit? Zijn er dan nog oplossingen? In sommige gevallen wel! Laat je goed informeren om problemen in de toekomst te voorkomen.
Het afwikkelen van een nalatenschap is vaak ingewikkeld zijn. Een professionele executeur of vereffenaar kan je hierbij helpen. Ook als je zelf als executeur of erfgenaam de touwtjes in handen wilt houden, zijn er legio oplossingen. Zo voorkom je financiële zorgen en weet je zeker dat alles correct verloopt.
Wil je advies of een betrouwbare executeur vinden? Neem dan vrijblijvend (eerste advies geen kosten!) met Westpoint advocaten | mediators contact op. 013-5444545 / info@westpointadvocaten.nl
Anouck Thirion LLB – Jurist / Executeur