menu
Search

Gedreven MKB advocaten

 

Nieuwsarchief

Een glaasje op?

Het lied “Glaasje op, laat je rijden” is een klassieker uit 1966 van de zanger Sjakie Schram, die vandaag de dag nog steeds op menig Nederlandstalig feest te horen is. Dat is een goede raad, wanneer je wat onzeker op je benen staat. Maak de borrel die je drinkt niet extra duur. Kortom, glaasje op? Niet achter het stuur!

Een schrijnend, fataal voorbeeld van een glaasje op, waarbij men wel achter het stuur plaatsnam, is de onlangs tot 2,5 jaar gevangenisstraf veroordeelde profvoetballer Rai Vloet. Met een snelheid van 200km/uur en een alcoholpromillage van 1,18 – corresponderend met 2 tot 5 standaardglazen alcohol – is Vloet strafrechtelijk verantwoordelijk gehouden voor de dood van een 4-jarig jongetje.

Gemiddeld komen er elk jaar zo’n 75 tot 140 mensen om vanwege alcohol in het verkeer (bron: Jellinek). Per maand houdt de politie ongeveer 1.000 mensen aan die te veel hebben gedronken (bron: CBR). Naast de eventuele, grote emotionele gevolgen voor alle betrokkenen, kan enkel overtreden van het verbod tevens aanzienlijke juridische gevolgen voor u als persoon hebben. 

Zo wordt u om te beginnen als verdachte door het Openbaar Ministerie gedagvaard, waarbij u uzelf voor de rechtbank dient te verantwoorden. Bij een veroordeling volgt een (aantekening op uw) strafblad, kan een behoorlijke straf worden opgelegd en kan u de rijbevoegdheid voor maanden tot zelfs jaren worden ontzegd. Daarnaast zal in veelvoorkomend geval door het CBR een – door u zelf volledig gefinancierd – (psychiatrisch) onderzoek naar de rijvaardigheid worden gelast. In het slechtste geval concludeert het CBR dat u niet langer capabel bent om over een (auto)rijbewijs te beschikken en wordt deze ongeldig verklaard.

Het is algemeen aanvaard dat het maatschappelijk probleem van alcoholgebruik in het verkeer moet worden beteugeld. Echter, ieder mens kan een (ontzettend) slechte periode doormaken, en ten gevolge een stomme fout begaan. Een van de uitgangspunten van het Nederlandse strafrecht is het proportionaliteitsbeginsel: u mag voor uw onachtzame daad niet eindeloos of onbegrensd worden (af)gestraft. Een proactieve advocaat is in dit proces essentieel bij het bewaken van uw belang; zodat u niet enkel wordt afgestraft, maar de rechtbank inziet dat achter ieder mens – met al zijn imperfecties – een verhaal en achtergrond schuilgaat. 

Indien uw persoonlijke omstandigheden op de juiste wijze zijn bepleit, dan zal de rechtbank dit ongetwijfeld in de strafmaat ten voordele van u laten (mee)wegen.

Hoe u dit alles kan voorkomen? Glaasje op, laat je rijden!

mr. M.N.A.J (Mitchell) Verbunt