In het kader van de aanstaande beëdiging van bewindspersonen worden deze (noviteit!) aan een verhoor onderworpen door Tweede Kamerleden. In dat kader is ook beoogd minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts van de PVV, voormalig directeur van Koninklijke Horeca Nederland, op maandag 24 juni jl. aan het woord gekomen. Hij heeft daarbij een interessante juridische uitspraak gedaan – zonder het zelf te beseffen.
Meer in het bijzonder is aan hem de vraag gesteld over het nieuws dat de kandidaat-minister verwikkeld is in een faillissement van een vennootschap verbonden aan Koninklijke Horeca Nederland (KNH). Het gaat daarbij om het faillissement van KHN Rekenwerk B.V. een financieel adviesbureau voor KHN-leden dat in 2023 is gefailleerd. Beljaarts was enige tijd statutair bestuurder van dat bedrijf. De curator in dat faillissement onderzoekt een mogelijke bestuurdersaansprakelijkheidsclaim die, zo vond ik uit een onderzoek in het Handelsregister, in ieder geval niet kan liggen in het niet of niet tijdig deponeren van de jaarstukken. Onbehoorlijk bestuur kan echter ook op andere grondslagen worden geoordeeld.
Interessant in deze kwestie is dat Beljaarts heeft gezegd dat hij als bestuurder niet aansprakelijk kan worden gesteld omdat hij slechts “bestuurder op afstand” was. Dat is echter volstrekte juridische lariekoek. Immers: je bent bestuurder of je bent het niet.
Oftewel: je bestuurt een vennootschap of je doet dat niet. Het delegeren van het bestuurdersschap door het bestuur over te laten aan een derde, niet zijnde bestuurder, betekent niet dat een bestuurder niet aansprakelijk kan worden gesteld. Ergo: het kan juist een aanwijzing zijn dat de bestuurder zijn taken niet juist heeft uitgevoerd waardoor dit een belangrijke oorzaak van het faillissement is geweest. De curator moet dat laatste dan uiteraard wel aantonen respectievelijk bewijzen.
Voor een toekomstig minister van Economische Zaken, zo wordt gezegd, staat het faillissement niet fraai. Ik wens niemand een faillissement toe maar in de Verenigde Staten van Amerika denken ze daar heel anders over. Daar ben je juist pas een goede ondernemer als je geleerd hebt van fouten in het verleden. Een faillissement is daar dus een pre!
Hoe dan ook: aan de juridische kennis van Beljaarts kan in ieder geval getwijfeld worden. Als hij dit soort uitlatingen doet kan hij beter met mijn oud-huisgenoot Teun Struycken, beoogd Staatssecretaris voor het Ministerie van Veiligheid en Justitie, contact opnemen. Als Teun daarvoor geen tijd heeft dan staan wij Beljaarts graag met raad en daad terzijde.
Voor informatie over faillissementsrecht en bedrijven in moeilijkheden kunt u contact opnemen met Paul Gerritse (gerritse@westpointadvocaten.nl)