In Nederland kennen we het gesloten ontslagstelsel: de wet bepaalt de wijzen waarop een arbeidsovereenkomst kan eindigen. Het in vervulling gaan van een ontbindende voorwaarde noemt de wet daarbij niet. Desalniettemin heeft de hoge raad in het verleden bepaald dat een ontbindende voorwaarde geldig is indien aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt. Bij het in vervulling gaan van een dergelijke voorwaarde eindigt de arbeidsovereenkomst zonder dat er een ontslagvergunning is verleend of er vooraf een rechterlijke toetsing heeft plaatsgevonden.
Die voorwaarden zijn:
In een recente uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant ging het om een situatie waar in de arbeidsovereenkomst bepaald was dat een Warehouse medewerker binnen 8 weken na indiensttreding een VOG (verklaring omtrent gedrag) diende te overleggen; bij het uitblijven van een VOG binnen die termijn zou de arbeidsovereenkomst van rechtswege/automatisch eindigen.
De werkgever zond ruim een maand voor indiensttreding aan de werknemer een link toe waarmee hij een dergelijke verklaring kon aanvragen. 10 dagen na indiensttreding deed de werkgever dat nog eens. Vervolgens wordt de werknemer ziek. Volgens de werknemer heeft hij een maand later geprobeerd een VOG aan te vragen maar was er sprake van een storing; volgens hem was er sprake van overmacht. Er kwam geen VOG en de werkgever beriep zich vervolgens op de ontbindende voorwaarde.
Wat vond de rechter ervan?
De rechter liep de hiervoor genoemde voorwaarden langs:
De werkgever beriep zich dus terecht op de ontbindende voorwaarde waardoor de arbeidsovereenkomst automatisch geëindigd was 8 weken na indiensttreding vanwege het in vervulling gaan van de ontbindende voorwaarde.
(NB: de ontbindende voorwaarde moet onderscheiden worden van de opschortende voorwaarde die in bovengenoemde casus er dan op neer zou komen dat de arbeidsovereenkomst pas in gaat nadat de werknemer een VOG heeft overgelegd.)
Mr M.P. Poelman, specialist arbeidsrecht
poelman@westpointadvocaten.nl